Arvot työssä

Julkaisuajankohta 8.2.2022 6.30
Kolumni
Susanna Niinivaara (Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää, Keksi Agency)

Liikenne- ja viestintäministeriössä on töissä tutkitusti tyytyväistä porukkaa. Kerron tämän aina kun haastattelen ministeriöön töihin tai harjoitteluun hakevia henkilöitä. Hyvään porukkaan olet hakemassa.

Kaikissa ministeriöissä työtyytyväisyyttä mitataan vuosittaisella kyselyllä, joka valtionhallinnossa kulkee nimellä VMBaro. Kysely tehtiin alun perin valtiovarainministeriön VMBaro-ohjelmistolla. Siitä nimi VMBaro.

Viimeisimmässä tutkimuksessa LVM:n työtyytyväisyyden luvuksi tuli 3,77. Asteikko on 1-5, missä vitonen on paras tulos.

Parannettavaa toki on ja hyvä niin. Työtyytyväisyys on kuin demokratia. Se ei koskaan ole täydellinen. Jos kaikki antaisivat työtyytyväisyydelle ja demokratialle korkeimman mahdollisen arvosanan, työskentelisimme autoritäärisen valtion käskytysorganisaatiossa. Onneksi näin ei ole.

Rohkeus on valinta

Työtyytyväisyysmittauksessa tuli ilmi, että ministeriöläiset tuntevat hyvin LVM:n arvot. Ne ovat oikeudenmukaisuus, rohkeus ja yhteistyö. Tämä on ilahduttava tulos. Arvot ovat organisaation perusta.

Entinen työkaverini tapasi kertoa, että noista kolmesta vain rohkeus on arvo. Jo laki velvoittaa oikeudenmukaisuuteen ja yhteistyöhön. Rohkeuteen ei mikään laki tai työjärjestys pakota. Se on valinta. Jatkan tämän jutun kertomista aina uusia työkavereita perehdyttäessäni.

Kun maailma muuttuu (ja sehän totisesti muuttuu!) on rohkeutta irrottautua vanhasta. Sellaista ajattelua LVM:ssä vaalitaan. Käytän rohkeuden synonyymina usein pelottomuutta. Se on jotenkin rohkeutta arkisempi sana.

On pelottomuutta kysyä selvennystä, kun työkaveri käyttää hankalasti avautuvia termejä tai lyhenteitä (kuten se VMBaro). Peloton kollega sanoo ääneen pulman, vaikka sen ratkominen teettääkin työtä.

Arvoista on johdettu myös viestinnät äänensävyt, jotka porukalla valitsimme. Ne ovat mutkaton, selkeä ja inhimillinen. Olemme palveluhenkisiä, autamme ymmärtämään muuttuvaa maailmaa ja säilytämme ystävällisyyden aina.

Aina emme onnistu, mutta aina yritämme. Sellaista on rohkeus.

Susanna Niinivaara,

viestintäjohtaja

2022 Blogit Blogit 2022 LVM