Utredningen om det nationella genomförandet av dataförvaltningsförordningen publicerad

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 26.5.2023 16.26 | Publicerad på svenska 19.7.2023 kl. 14.47
Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM

Kommunikationsministeriet offentliggjorde den 26 maj 2023 en arbetsgruppsutredning om det nationella genomförandet av dataförvaltningsförordningen. Utredningen redogör för och specificerar de skyldigheter som ingår i förordningen.

Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk dataförvaltning, det vill säga dataförvaltningsakten (Data Governance Act, DGA), trädde i kraft den 23 juni 2022. Förordningen om dataförvaltning är ny EU-reglering som bidrar till att uppnå målen i EU:s datastrategi tillsammans med andra författningar om digital miljö. Genom förordningen skapas en ram för dataförvaltning som baserar sig på ett europeiskt värdeunderlag och som ökar tillgången till data och förenhetligar delningen av dem inom EU. Målet är att skapa en gemensam europeisk datarymd och en interoperabel inre marknad för data.

Förordningen om dataförvaltning tillämpas från den 24 september 2023. Förordningen är direkt tillämplig rätt, det vill säga den ska iakttas som sådan. Även om EU-förordningar inte kräver ett likadant genomförande som direktiv ska eventuella överlappningar och motstridigheter i den nationella lagstiftningen och praxisen avlägsnas till den del det inte har getts något nationellt handlingsutrymme. Dessutom kräver dataförvaltningsförordningen vissa nationella bestämmelser.

Utredningens fokus ligger på de delar av förordningen som kräver genomförande inom den offentliga sektorn

Kommunikationsministeriet tillsatte den 4 oktober 2022 en arbetsgrupp till stöd för det nationella genomförandet av dataförvaltningsförordningen. Målet var att bilda en gemensam syn på dataförvaltningsförordningens innehåll, krav och konsekvenser samt på behovet av ändringar i lagstiftningen. Ett ytterligare mål var att bistå ministerierna i uppgiften att se till att lagstiftningen och verksamheten inom ministeriernas förvaltningsområden ligger i linje med EU-rätten. 

Arbetets resultat har sammanställts i en utredning som nu getts ut. Utredningen fokuserar på de delar av förordningen som kräver genomförande inom den offentliga sektorn. 

Utredningen beskriver de krav som ställs på organisationer inom den offentliga sektorn när de tillhandahåller datakategorier som definieras i förordningen. Utredningen redogör också för vilka nya myndighetsuppgifter förordningen förutsätter och vilka alternativ det finns för att organisera uppgifterna.  Vidare tar utredningen upp möjliga sanktioner som följer av verksamhet som strider mot förordningen.  

Därtill innehåller förordningen bestämmelser om dataförmedlingstjänster och erkända dataaltruismorganisationer. Med dataaltruism avses donation av data utan ersättning för allmännyttigt bruk.

I arbetsgruppen har suttit medlemmar från finansministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och kommunikationsministeriet. 

Vad händer härnäst?

Arbetsgruppens utredning bidrar till ministeriernas arbete med att genomföra förordningen. Utredningen innehåller inte några förslag till ändringar i lagstiftningen, utan de bereds separat.   Kommunikationsministeriet och finansministeriet har berett ändringar i lagstiftningen för att genomföra myndighetsuppgifterna enligt förordningen.  

Kommunikationsministeriet har tagit fram en regeringsproposition som varit på remiss. Avsikten är att propositionen lämnas till riksdagen så fort som möjligt. De förordningsändringar som beretts vid finansministeriet är på remiss just nu. 

Förordningen om dataförvaltning tillämpas från den 24 september 2023.

Ytterligare information:

Merita Erkkilä, överinspektör, tfn 0295 342 136, [email protected]  
Tuomas Kaivola, lagstiftningsråd, tfn 0295 342 366, [email protected]