Trafikområdets främsta experter ska samlas på MaaS Summit i Tammerfors

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 29.11.2017 9.00 | Publicerad på svenska 29.11.2017 kl. 9.04
Pressmeddelande

Kommunikationsministeriet ska tillsammans med MaaS Alliance ordna en konferens på hög nivå kring temat Mobilitet som en tjänst (MaaS) i Tammerfors den 29 november. Konferensen ordnas för tredje gången.

Fokusen kommer att ligga på MaaS-tjänsterna och hur de ska fungera ihop över lands- och stadsgränserna. Enligt den rapport som MaaS Alliance gav ut i september är smidig användning av tjänster en av nycklarna till MaaS framgång. MaaS Alliance är ett internationellt samarbetsforum för offentlig förvaltning och företag. Kommunikationsministeriet är en av de grundande medlemmarna.

MaaS Summit ska öppnas av kommunikationsminister Anne Berner.

- Om vi vill att trafiken bildar en komplett uppsättning tjänster som verkligen intresserar människor är det klart att vi måste kunna använda tjänsterna bredare än bara i en stad eller ett land. Jag förväntar mig fräscha tankar och diskussion om hur vi utvecklar MaaS till en global tjänst, säger minister Berner.

I MaaS Summit deltar ca 50 trafikområdets främsta experter från olika delar av världen. De representerar näringslivet, forskningsinstituten och den offentliga sektorn.

Minister Berner kommer också att vara en av huvudtalarna på forskningskonferensen ICoMaaS i Tammerfors den 29 november. På konferensen presenteras branschens forskning och utvecklingsprojekt och söks nya lösningar tillsammans.

Trafiken som en tjänst (Mobility as a Service, MaaS) är ett finskt koncept som uppmärksammats brett världen över. Målet är att bilda en sammanhängande och smidig helhet som gör att de olika trafik- och transporttjänsterna kan kombineras och nås genom ett användargränssnitt.

MaaS är också ett centralt tema på tillväxtföretagsevenemanget Slush som går av stapeln i Helsingfors den 30 november och 1 december.

Ytterligare information:

Laura Eiro, enhetsdirektör, tfn 040 096 9293