Jyväskylä yrkeshögskola och kommunikationsministeriet avtalar om främjande av cyberövningar

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 5.11.2024 9.00 | Publicerad på svenska 11.11.2024 kl. 11.21
Pressmeddelande
Vesa Saarikoski, Rauli Paananen och Tero Kokkonen. (Bild: Jamk)

Jyväskylä yrkeshögskola (Jamk) och kommunikationsministeriet intensifierar sitt samarbete. Statens cybersäkerhetsdirektör Rauli Paananen samt rektor Vesa Saarikoski och IT-institutets direktör vid Jyväskylä yrkeshögskola Tero Kokkonen undertecknade ett samarbetsdokument den 4 november 2024. Till samarbetsmålen hör att främja en årlig cyberövning.

Jyväskylä yrkeshögskola och kommunikationsministeriet avtalar genom ett dokument om partnerskap och samarbete som gäller tills vidare.

– Samarbetsdokumentet fokuserar starkt på cybersäkerhet, men det är värt att notera att det omfattar informationsteknologi och el- och automationsteknik samt kompetensutveckling i anslutning till dessa, men också forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Som delområden till dessa hör till exempel artificiell intelligens, dataanalys och robotik, till vilka också cybersäkerheten hör som en väsentlig helhet, säger Tero Kokkonen, direktör för IT-institutet.

Samarbetet följer Finlands cybersäkerhetsstrategi

Samarbetsdokumentet är förenligt med riktlinjerna i Finlands cybersäkerhetsstrategi, som uppdaterades i oktober 2024. I strategin betonas cybersäkerhetens roll som en del av Finlands övergripande säkerhet.

– Med hjälp av de nationella cyberövningar (KYHA) som ordnas fyra gånger per år har Finlands cyberprestanda ökat väsentligt. Genom att utveckla verksamheten främjas målen i Finlands cybersäkerhetsstrategi och därigenom den övergripande säkerheten, säger statens cybersäkerhetsdirektör Rauli Paananen.

Jyväskylä yrkeshögskola har sedan 2013 ansvarat för ordnandet av KYHA-övningarna. Övningarna genomförs i samarbete med kommunikationsministeriet. Säkerhetskommittén deltar också i genomförandet av övningarna i en styrande roll. Genom övningarna ökas samarbetet över organisationsgränserna och utvecklas förmågan hos aktörerna inom kritisk infrastruktur att förutse och avvärja cyberattacker.

Också i Finlands cybersäkerhetsstrategi nämns utveckling av cyberövningsmiljöer och cyberpraxis samt ökad övning mellan olika sektorer.

Målet också att främja internationellt samarbete

Den RGCE-cyberövningsmiljö (Realistic Global Cyber Environment) som Jyväskylä yrkeshögskola utvecklat är en officiell övningsmiljö för de nationella cyberövningarna. I och med det samarbete som ingåtts kommer utnyttjandet av övningsmiljön och kompetensen i anslutning till den att främjas också utanför statens gränser.

– Lärdomarna av KYHA-övningarna när det gäller att ordna övningar och utveckla övningsmiljön är obestridliga. Lärdomarna och erfarenheterna kommer vi i framtiden också att utnyttja för att stärka det internationella samarbetet, berättar Tero Kokkonen.

– RGCE-miljön skapar förutsättningar för att utveckla cyberövningen på ett internationellt sett unikt sätt. Detta kunnande exporterar vi ut i världen bland annat i forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, fortsätter Karkkonen.

De nationella cyberövningarna genomförs av forsknings-, utvecklings- och utbildningscentret JYVSECTEC (Jyväskylä Security Technology) vid Jyväskylä yrkeshögskolas IT-institut som också ansvarar för RGCE-miljön.

Mer information:

Rauli Paananen, statens cybersäkerhetsdirektör, [email protected], tfn 0295 342 212
Vesa Saarikoski, rektor, Jyväskylä yrkeshögskola, [email protected], tfn 050 447 1003
Tero Kokkonen, direktör för IT-institutet, Jyväskylä yrkeshögskola, [email protected], tfn 050 4385 317