EU:s Digital Transport Days i Helsingfors i oktober

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2019 10.49 | Publicerad på svenska 3.10.2019 kl. 10.58
Pressmeddelande
Digital Transport Days 7–9 oktober 2019, Helsinki (Bild: KM)
Digital Transport Days 7–9 oktober 2019, Helsinki (Bild: KM)

Kommunikationsministeriet ordnar tillsammans med Europeiska kommissionen konferensen Digital Transport Days 7-9 oktober 2019. Konferensen är ett av evenemangen under Finlands EU-ordförandeskap och erbjuder färska perspektiv på digitala lösningar och utvecklingen inom transport och rörlighet.

Konferensen öppnas av transportkommissionär Violeta Bulc och kommunikationsminister Sanna Marin.

- Digitaliseringen omformar transporterna i Europa. Nya digitala förfaranden, såsom integrerade logistiktjänster, U-Space, mikromobilitet och mobilitet som en tjänst , bidrar till effektivitet, nollutsläpp (Vision Zero) och många andra möjligheter, säger transportkommissionär Violeta Bulc.

Kommunikationsminister Sanna Marin betonar betydelsen av digitalisering och tjänstefiering inom trafiken och transporterna för att främja medborgarnas välfärd och ett jämlikt samhälle och i synnerhet för att stävja klimatförändringen:

- Tillförlitliga och fungerande transporttjänster möjliggör en smidig vardag och stöder samhällets livskraft. Inom transportsektorn har Finland fastställt följande tre strategiska prioriteringar för sitt EU-ordförandeskap: digitala transporttjänster, automatiserade transporter och koldioxidsnåla transporter. De två första skapar förutsättningar för den tredje, och som ordförande i Europeiska unionens råd vill vi på alla sätt bidra till att EU är klimatneutralt 2050.

Visioner om framtiden och utvecklingen inom transportsektorn

Konferensen kommer att bestå av paneldiskussioner om den senaste utvecklingen och de nyaste uppslagen inom transportsektorn. Teman för konferensen är bland annat digitaliserade och koldioxidsnåla transporter, automatiserad sjöfart samt 5G.

Utöver paneldiskussionerna sammanträder de överdirektörer som ansvarar för transportfrågor i EU:s medlemsstater på inbjudan av Henrik Hololei, generaldirektör vid generaldirektoratet för transport och rörlighet (DG MOVE). I samband med evenemanget ordnas dessutom expertmötet MaaS Summit med fokus på digitala transporttjänster. Under konferensen ordnas dessutom kringevenemang med försök och test med tjänsteleverantörernas tjänster.

I samband med evenemanget delas det ut ett pris för den bästa finska mobila innovationen 2019 (Best Mobile Service-priset). Prisutdelningen äger rum den 8 oktober 2019 kl. 13.30-14 i Finlandiahuset. Tävlingen arrangeras av Digital Forum Finland och ITS Finland.

I konferensen Digital Transport Days deltar utöver arrangörer och talare drygt 800 deltagare. Konferensspråket är engelska. Två av konferensens evenemang direktsänds på nätet den 9 oktober 2019 med början kl. 11.

Kommissionen ordnade konferensen Digital Transport Days för första gången 2017 i Tallinn under Estlands EU-ordförandeskap. Nästa konferens ordnas under Tysklands EU-ordförandeskap 2020.

Ytterligare information:

Maria Kekäläinen, överinspektör, tfn 0295 342 135 (konferensarrangemang)

Saara Reinimäki, specialsakkunnig, tfn 0295 342 087 (digitala transporttjänster, MaaS Summit)

Marjo Jäppinen, kommunikationschef, tfn 0295 342 329

Pia Siitonen, informationschef, Europeiska kommissionens representation i Finland, tfn 040 5355979