Digitaliseringsbarometern 2018: Finland trea

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2018 9.00
Nyhet

Den nyaste mätningen om hur bra Finland är på digitalisering i förhållande till 22 andra länder har blivit klar. Den här gången var Finland trea i den årliga Digitaliseringsbarometern. USA som tidigare varit på sjätte plats gjorde ett stort kliv framåt och gick förbi Finland. Norge är fortfarande bäst av alla jämförelseländer. Finland har gjort bra ifrån sig och alltid varit på medaljplats i Digitaliseringsbarometern.

Digitaliseringsbarometern mäter hela nationens digitaliseringsstatus och ändringarna i den - även i förhållande till andra länder

Den diskussion om artificiell intelligens (AI) som inleddes i barometern 2017 har i denna rapport tagit ett steg i konkretare riktning. I den första temadelen av rapporten presenteras den nationella AI-acceleratorn, ett verktyg som har i uppgift att hjälpa företag att bedöma sin AI-beredskap. I den andra temadelen görs en dataanalys för att jämföra hur bra norska, svenska och finska företag är på digital marknadsföring och försäljning. I den tredje temadelen tangeras EU:s dataskyddsförordning som trädde i kraft den 25 maj 2018.

Norden väl representerad i toppen av barometern

Digitaliseringsbarometern mäter hur digitaliseringen utnyttjas i samhället. Mätningen omfattar tre aspekter - förutsättningar, användning och effekter - och tre huvudsektorer - företag, medborgare och den offentliga sektorn.

De nordiska länderna är väl representerade i täten av jämförelsen: Norge toppar resultatlistan och Finland är trea. Sverige ligger på en femte plats strax efter Nederländerna och Danmark är sjätte bäst.

Digitaliseringsbarometern genomförs i samarbete mellan Business Finland, Kommunikationsministeriet, Teknologiindustrin rf och eCommerce Finland rf. Detta är den femte upplagan av barometern.

Ytterligare information:
Janne Hauta, konsultativ tjänsteman, tfn 050 300 6990