Finlands, Förenta staternas och Kanadas gemensamma isbrytarinitiativ framskrider

arbets- och näringsministerietförsvarsministerietkommunikationsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.11.2024 17.55
Pressmeddelande
Jäänmurtaja

Den 13 november 2024 undertecknade Finland, Förenta staterna och Kanada ett samförståndsavtal om det s.k. ICE Pact-initiativet i Washington. Genom initiativet inleds samarbete för att utveckla arktiska och polara isbrytare av världsklass.

Avtalet undertecknades av näringsminister Wille Rydman, Förenta staternas minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas och Kanadas minister för offentliga tjänster och offentlig upphandling Jean-Yves Duclos.

I initiativet förbinder sig länderna till intensivare samarbete för att bygga isbrytare av hög kvalitet i de tre länderna. Detta förverkligas genom att länderna delar med sig av sin expertis, sin kunskap och sitt kunnande. Initiativet ger Finland en möjlighet att stärka sin position i den nordamerikanska upphandlingskedjan för kritisk infrastruktur och vidareutveckla sin arktiska kompetens.

Avtalet är en fortsättning på det trepartsuttalande som publicerades den 11 juli 2024 och som offentliggjordes av presidenterna Alexander Stubb och Joe Biden samt statsminister Justin Trudeau. I Finland har ärendet beretts under ledning av arbets- och näringsministeriet och i samarbete med utrikesministeriet, försvarsministeriet och kommunikationsministeriet.

Samarbete är en betydande möjlighet för den finländska marinindustrin

”Samarbetet om isbrytare är ett bra exempel på hur Natomedlemskapet skapar nya kommersiella möjligheter för Finland. Den finländska kompetensen och industriproduktionen tillgodoser våra allierades behov. Genom långsiktigt, målinriktat och samordnat samarbete mellan ministerierna kan man uppnå konkreta resultat som kan ge den finländska industrin beställningar och arbetsplatser för finländarna", säger statsminister Petteri Orpo.

"Ice Pact-samarbetet är en betydande möjlighet för den finländska marinindustrin. Finlands arktiska kompetens är bäst i världen. Finländska företag har designat cirka 80 procent av världens isbrytare, och cirka 60 procent av dem har byggts på finländska varv. ICE Pact möjliggör ett djupgående samarbete med Förenta staterna och Kanada, vilket syftar till att förnya avtalsparternas isbrytarkompetens och isbrytarflotta. Inom ramen för samarbetet kommer isbrytare också att erbjudas andra allierade och partner till våra avtalsparter”, konstaterar näringsminister Wille Rydman.

Vår relation till Förenta staterna och Kanada stärks

Utrikesminister Elina Valtonen anser att ”Initiativet ytterligare stärker Finlands relationer till Förenta staterna och Kanada, som är viktiga allierade och strategiska partner för oss. Finlands mål är en arktisk region med stabilt, konstruktivt samarbete. Säkerheten i den arktiska regionen måste ses ur ett brett perspektiv, vilket också inbegriper regionens resiliens och infrastruktur. Det finns efterfrågan på Finlands arktiska kompetens och vi kan på ett konkret sätt erbjuda den också till Nato. ICE Pact skapar en plattform för likasinnade länder för att öka isbrytarkapaciteten.”

”ICE Pact-initiativet är en betydande möjlighet för den finländska marinindustrin och ett fint erkännande för den nationella kompetensen och konkurrenskraften. Initiativet gör det möjligt att fördjupa samarbetet för att stärka säkerheten och ekonomin med de allierade och strategiska partner som är centrala för oss också på myndighetsnivå. Aktörer som hör till kommunikationsministeriets förvaltningsområde har betydande erfarenhet av bl.a. beställning, drift och underhåll av isbrytare och vi stöder parterna i genomförandet av ICE Pact-initiativet för att uppnå dess mål”, säger kommunikationsminister Lulu Ranne.

”Den finländska marinindustrin har erkänd kompetens inom den arktiska sjöfarten. Med tanke på försörjningsberedskapen är det viktigt för Finland att denna kompetens i större utsträckning blir en del också när det gäller att tillgodose våra västliga allierades framtida behov. ICE Pact är ett viktigt initiativ i rätt riktning när det gäller att bevara förmågan att bygga fartyg i Finland även i fortsättningen”, konstaterar försvarsminister Antti Häkkänen