Kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden edistämiseen valtionavustusta halki Suomen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2022 9.00
Tiedote
Tandempyöräilijät talvella. (Kuva: MBNEWS/Shutterstock)
Tandempyöräilijät talvella. (Kuva: MBNEWS/Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottavat:

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt valtionavustusta liikkumisen ohjauksen ja liikenneturvallisuuden hankkeisiin sekä kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmiin eri puolille Suomea yhteensä 1,91 miljoonaa euroa. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisten kulkutapavalintoihin, tukea kestävää liikkumista ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Liikenne- ja viestintäministeriön vuonna 2018 julkaiseman valtakunnallisen kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteena on, että kävelyn ja pyöräilyn matkamäärät nousevat 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuodesta 2016. Nyt myönnettävät valtionavustukset osaltaan edesauttavat tämän tavoitteen toteutumista ja fossiilittoman liikenteen tiekartan toimeenpanoa. Kestävien liikennemuotojen turvallisuuden edistäminen on vahvasti esillä myös uudessa liikenneturvallisuusstrategiassa. Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuusstrategiasta on tarkoitus antaa keväällä 2022.

"Joukkoliikenne, kävely ja pyöräily ovat ilmastoystävällisiä ja aktiivisia arkiliikkumisen tapoja. Kun reitti on sujuva ja turvallinen, kävely tai pyöräily on hyvä vaihtoehto etenkin lyhyillä arjen matkoilla. Kun matkaketju toimii, voi töihin ja harrastuksiin kulkea kauempaankin osan matkasta polku- tai sähköpyörällä", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Kestävän liikkumisen vahvistamiseen avustusta 35 hankkeelle

Vuosittaiset liikkumisen ohjauksen valtionavustukset on tarkoitettu kunnille, kuntayhtymille ja voittoa tavoittelemattomille yhteisöille. Tukea voi hakea erilaisiin hankkeisiin, joilla on tarkoitus vaikuttaa ihmisten kulkutapavalintoihin ja vahvistaa kestäviä liikkumistottumuksia joko tiedon lisäämisen tai palvelukokeilujen kautta. Avustusta myönnettiin nyt 35 hankkeelle yhteensä noin 1,21 miljoonaa euroa.

"Hienoa, että voimme tarjota kunnille ja yhteisöille tukea kestävämpään liikkumiseen tähtääviin hankkeisiin. Hakukierroksen aihepiireistä etenkin kestävien matkaketjujen teema innosti laajasti hanke-ehdotusten laadintaan. Joukossa on muun muassa useampia hankkeita, jotka pureutuvat siihen, miten vapaa-ajan matkoja voidaan tehdä kestävämmin. Toinen suosittu aihepiiri oli työpaikkojen liikkumisen ohjaus. Tästä teemasta hankkeita käynnistyy eri puolella Suomea, usein kuntien ja yritysten yhteistyönä", kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista.

Liikkumisen ohjauksen valtionavustusta saivat Akaa, Espoo, Etelä-Karjalan liitto, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, Imatra, JAPA ry, Jyväskylä, Kajaani, Kitee, Kouvola, Kurikka, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Protect our winters Finland ry, Pyöräilykuntien verkosto, Pyöräliitto, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Rauma, Sipoo, Tampere, Turku, Uusikaupunki, Vaasa, Valonia, Vantaa ja Inkoon, Riihimäen, Sysmän, Padasjoen ja Porvoon yhteishanke, Raahen seudun, Kalajoen, Etelä-Karjalan, Kemiönsaaren, Paraisten, Pyhä-Luoston, Inarin ja Ylläksen yhteishanke, Kotkan, Haminan ja Pyhtään yhteishanke, Ähtärin ja Alavuden yhteishanke sekä Kittilän, Kolarin, Muonion ja Enontekiön yhteishanke.

Kävelyn ja pyöräilyn edellytyksien parantamiseen avustusta 16 hankkeelle

Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmilla parannetaan kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä kunnissa.Tavoitteena on kävelyn ja pyöräliikenteen kokonaisvaltainen edistäminen eri toimialat ja sektorirajat ylittävässä yhteistyössä. Nyt avustusta saivat 16 hanketta, ja niiden saama tuki on yhteensä noin 496 000 euroa. Tänä vuonna avustetaan aiempaa enemmän seudullisten edistämisohjelmien laatimista.

Avustusta myönnettiin seuraaville kunnille ja seuduille: Iisalmi (Ylä-Savo), Iitti, Jämsä, Kankaanpää, Kruunupyy (Pietarsaaren kaupunkiseutu), Kuopio (MAL-seutu), Laukaa, Loppi, Mustasaari, Naantali, Pyhtää, Rautalampi, Savonlinna (seutu), Tyrnävä, Vantaa, Varkaus (Keski-Savo).

Lasten ja nuorten sekä ikääntyneiden liikenneturvallisuuden parantamiseen tukea 11 hankkeelle

Tieliikenteen turvallisuuden hankeavustus on tarkoitettu alueellisiin ja paikallisiin tieliikenteen turvallisuutta koskeviin kehittämishankkeisiin, kokeiluihin ja tutkimukseen. Hankeavustusten tuella käynnistyy nyt 11 hanketta, joissa syvennytään sekä lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseen, esimerkiksi koulureiteillä ja mopoillessa, että ikääntyneiden turvallisuus- ja esteettömyyskysymyksiin. Tukea myönnettiin yhteensä noin 205 000 euroa.

Liikenneturvallisuuden hankeavustusta saivat Hanko, Heinola, Imatra, Järvenpää, Liperi, Kotka, Nokia, Tampere, Turku sekä Kiteen, Iisalmen, Siilinjärven, Liperin, Kuhmon, Leppävirran, Suomussalmen ja Polvijärven yhteinen hanke.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Michaela Sannholm, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 029 534 6715, [email protected] (liikkumisen ohjauksen valtionavustukset)

erityisasiantuntija Kati Hyvärinen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 029 534 6704, [email protected] (kävelyn ja pyöräilyliikenteen edistämisohjelmat)

johtava asiantuntija Annu Korhonen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 029 534 5229, [email protected] (liikenneturvallisuuden hankeavustukset)

neuvotteleva virkamies Tuuli Ojala, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 050 563 8130, [email protected] (kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma ja fossiilittoman liikenteen tiekartta)

suunnittelija Lasse Heliste, liikenne- ja viestintäministeriö, [email protected], p. 050 570 9945 (liikenneturvallisuusstrategia)