Kiuru digitalisaatiosta: Mahdollisuus johon on tartuttava ripeästi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.2.2015 16.06 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 17.22
Tiedote

Digitalisaatio on ministeri Krista Kiurun mielestä taloutta ja yhteiskunnan rakenteita kehittävä voima ja siihen on suhtauduttava vakavasti ja etukenossa. Työhön on ryhdyttävä pikaisesti ja laajalla rintamalla, kehotti ministeri Kiuru 4. helmikuuta 2015 liikenne- ja viestintäfoorumissa.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan yhteiskunnan digitalisaatio, oli se sitten arkisia sähköisiä palveluita, teollista ja esineiden internetiä tai big dataa, on väistämätön ja välttämätön kehityskulku. Ennen kaikkea kysymys on lisääntyvän digitaalisen tiedon tehokkaasta hyödyntämisestä ja sitä kautta avautuvista uusista liiketoimintamahdollisuuksista ja työpaikoista sekä syntyvistä säästöistä.

- Digitalisaatio on vallankumous. Pitäytyminen vanhoissa toimintamalleissa ja silmien sulkeminen ympäristön muutokselta on hyvin vaarallinen vaihtoehto, ministeri Kiuru painotti foorumipuheessaan.

- Kansainvälisten arvioiden mukaan Suomi on tietoyhteiskuntavalmiuksissa maailman johtavia maita ja mobiilivalmiuksissa aivan omassa luokassaan. Samalla saamme lukea arvioita, jonka mukaan suomalaiset yritykset nukkuvat ruususen unta, sanoo ministeri Kiuru huolestuneena.

- Ulkomailla digitalisaatio-osaajia on oivallettu nostaa yritysjohdon ja poliittisen päätöksenteon lähelle. Saksassa teollinen internet on nimetty hallituksen yhdeksi painopisteeksi. Näin pitäisi olla myös Suomessa. Erityisesti toivon, että digitalisaatioon panostettaisiin yhä enemmän, sillä digitalisaatio ei ole pelkkää tietotekniikkaa, vaan tehokkaan toiminnan ydintä.

Kiurun mukaan myös hyvä hallinto on parhaimmillaan kuin yritystoimintaa: yksinkertaista, nopeaa ja kustannustehokasta. Näin se toimii perustana, tukee ja edistää elinkeinotoimintaa. Siksi digitalisaation tulisi olla keskeisessä asemassa seuraavassa hallitusohjelmassa. Ei omana sivunaan, vaan kaikilla sivuilla.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru puhui liikenne- ja viestintäministeriön kutsuseminaarissa, liikenne- ja viestintäfoorumissa, 4. helmikuuta 2015. Tilaisuuden teemana oli digitalisaatio ja sen vaikutukset kasvuun ja kilpailukykyyn sekä kansalaisten ja yritysten arkeen.

Lisätietoja:

erityisavustaja Antton Rönnholm, p. 0295 34 2676