Kognitiivinen radio kokeiluvaiheeseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.10.2009 12.59 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 11.55
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa varmistaa, että Suomen lainsäädäntö ei ole esteenä taajuuksia tehokkaasti käyttävän kognitiivisen radion kehittämiselle. Taajuuslainsäädäntöä muokataan kuluvan syksyn aikana. Mahdollisuus kognitiivisen radion koetoiminnalle on tarkoitus avata ensi vuoden alussa.

- Näemme selvästi sen, että muutos on välttämätön ja haluamme olla vaikuttamassa siihen, että Suomi voi olla kognitiivisen radion kehittämisen kärkimaita, sanoo kansliapäällikkö Harri Pursiainen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kognitiivinen radio käyttää kulloinkin sopivinta vapaata radiotaajuutta, eikä taajuuksien sääntely toimiluvilla ole välttämättä tulevaisuudessa enää mielekästä. Kun kognitiiviset radiolaitteet etsivät itse tilansa radiotaajuuksien joukosta jousto ja teho taajuuksien käytössä lisääntyvät.

Suomi on aikaisemminkin harjoittanut edistyksellistä taajuuspolitiikkaa mm. sallimalla ensimmäisenä maana 900 MHz:n alueen käyttöä 3G-verkoille, avaamalla 1800 MHz:n taajuudet myös LTE-tekniikan (Long Term Evolution) käyttöön ja tuomalla analogiselta televisiolta vapautuneita 792 - 860 MHz:n taajuuksia mobiilikäyttöön.

Kognitiivinen radio on yksi ohjelmistopohjaisen radion kehitysversio. Se on älykäs radio, joka osaa havaita käytössä olevat radioverkot ja taajuudet sekä tunnistaa käytännöllisimmän ratkaisun. Kognitiivisen radion suurin etu on, että se käyttää niukkoja taajuusvaroja tehokkaammin kuin tavanomainen radio.


Lisätietoja:

kansliapäällikkö Harri Pursiainen, p. (09) 160 28389, gsm 0500 787 742