Uppföljningsprojekt för bedömning av konsekvenserna av genomförandet av teledirektivet inleds

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 22.11.2024 11.20 | Publicerad på svenska 26.11.2024 kl. 14.07
Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM.

Kommunikationsministeriet har inlett ett projekt för att bedöma konsekvenserna av de författningsändringar som gjorts i samband med genomförandet av det så kallade teledirektivet om nät och tjänster inom elektronisk kommunikation. Uppföljningen genomförs av Transport- och kommunikationsverket under ledning av ministeriet. Projektets mandattid är 19.11.2024–30.5.2025.

Syftet med projektet är att samla uppföljningsinformation om konsekvenserna av de ändringar som gjorts i samband med genomförandet av teledirektivet och om uppnåendet av de mål som ligger till grund för regleringen.

Uppföljningen gäller i huvudsak de centrala ändringar i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation som hänför sig till teledirektivet och som trädde i kraft 2021. De viktigaste ändringarna gällde användningen av frekvenser och nätkoncessioner, teleföretagens skyldigheter vid överlåtelse av nyttjanderätt eller vid samtrafik, slopandet av den separata prissättningen av riksomfattande abonnentnummer, användarnas och abonnenternas rättigheter, placeringen av basstationer samt förmedlingen av varningsmeddelanden och nödkommunikation.

Syftet med uppföljningen är också att granska hur den nuvarande regleringen om samhällsomfattande tjänster, som baserar sig på lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation och statsrådets förordning, fungerar.

De lagändringar som hänför sig till den reglering om audiovisuellt innehåll (det så kallade AVMS-direktivet) som genomfördes i samma regeringsproposition ingår inte i detta uppföljningsprojekt.

Vad händer nu?

Projektets mandattid pågår fram till den 30 maj 2025. Målet är att utifrån projektet publicera en uppföljningsrapport i maj-juni. Syftet med uppföljningsrapporten är att sammanställa en lägesbild av författningsändringarna och deras konsekvenser. 

Uppföljningsinformationen kommer att utnyttjas i det proaktiva påverkansarbetet med den kommande EU-lagstiftningen och i uppföljningen av hur de nationella författningsändringar som gjorts i samband med genomförandet av teledirektivet fungerar.

Mer information:

Hanna Laurila, regeringsråd, tfn 0295 342 025, [email protected]