ITS-kokous: Liikenteestä kokonaisvaltainen palvelu

kommunikationsministeriet
Julkaisuajankohta 17.6.2014 14.27 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 14.49
Tiedote

Liikennepolitiikassa tavoitellaan pitkällä aikavälillä muutosta, jonka myötä liikenne muuttuu kokonaisvaltaiseksi palveluksi. Tavoitteena on, että käyttäjät saavat tarpeitaan vastaavat liikkumis- ja kuljetuspalvelut helposti yhden palvelusopimuksen kautta.

Tämä on eurooppalaisen liikennepolitiikan pitkän aikavälin tavoite, jota korkean tason keskustelutilaisuus 17. kesäkuuta Helsingissä kannatti. EU-maiden liikenteestä vastaavien ministerien pyöreän pöydän tapaaminen pidettiin ITS Europe 2014 -kongressin yhteydessä. Kokoukseen osallistuivat mm. Suomen liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen ja EU:n komission varapuheenjohtaja Siim Kallas.

Liikenne palveluna tarkoittaa kokonaisvaltaista muutosta koko liikennejärjestelmässä ja liikenteen eri toimijoiden rooleissa. Tulevaisuudessa eri liikennemuodot ja -palvelut ovat laajasti yhteiskäyttöisiä, julkilausumassa linjattiin.

Kokouksen julkilausumassa korostettiin myös, että liikennesektorista halutaan kehittää ekosysteemi, joka perustuu eri toimijoiden tiiviiseen vuorovaikutukseen ja tiedon hyödyntämiseen. Se koostuu liikenteen infrastruktuurista, liikennepalveluista ja liikenteen tieto-, ICT- ja maksamispalveluista.

Uudessa ajattelussa käyttäjät ovat aktiivisesti mukana liikennejärjestelmän ja uusien palveluiden suunnittelussa. Yksityisellä sektorilla on vastuu innovaatioista ja palvelukehityksestä, kun taas julkisen sektorin rooli on toimia murroksen mahdollistajana ja toimintaedellytysten rakentajana.

Liikenteen muuttumisen palveluksi mahdollistaa samanaikaisesti laajalla rintamalla edennyt teknologian kehitys. Langaton laajakaista, älypuhelimet ja muut kannettavat älylaitteet sekä paikannuspalvelut ovat yleistyneet ja autoista on tullut älykkäitä.


Lisätietoja
ylijohtaja Minna Kivimäki, p. +358 40 772 2153