Minister Berner till Hongkong

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 26.11.2018 9.18 | Publicerad på svenska 26.11.2018 kl. 9.21
Pressmeddelande
Minister Berner (Foto: KM / Tomi Parkkonen)
Minister Berner (Foto: KM / Tomi Parkkonen)

Kommunikationsminister Anne Berner representerar Finland på invigningen av det nordiska innovationshuset Nordic Innovation House i Hongkong den 28 november 2018. I invigningen deltar Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde, Hongkongs regeringschef Carrie Lam samt generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet Dagfinn Høybråten.

Syftet med innovationshusen är att hjälpa både nya och etablerade nordiska företagare och företag att växa internationellt. Innovationshusen kompletterar de nordiska ländernas nationella organisationer som på plats arbetar för att främja handeln och samarbetar intensivt med dessa.

I projektet Det nordiska innovationshuset (Nordic Innovation House) i Hongkong deltar Business Finland, Business Sweden, Finlands och Sveriges konsulat, Innovation Norway, Islands ambassad i Peking samt Finlands, Sveriges och Norges handelskamrar i Hongkong.

Nordic Innovation är en institution som lyder under Nordiska ministerrådet och som har som mål att främja innovationsverksamheten mellan länderna.

Utöver invigningen av Nordic Innovation House talar minister Berner vid ett seminarium om intelligenta transporter och den intelligenta staden där Business Finland deltar som finländsk arrangör. Teman för seminariet är en intelligent land- och hamntransport samt stadsinfrastruktur i 5G-tiden.

I sitt anförande behandlar minister Berner regeringarnas roll när det gäller att maximera fördelarna med digitaliseringen för samhället. Berner anser att det är viktigt att lagstiftningen anpassas till den digitala åldern. I de flesta fall innebär detta att regleringen avvecklas. Regeringarna ansvarar inte direkt för utvecklingen av teknik eller affärsverksamhet, utan möjliggör den, konstaterar Berner.

Under besöket har Berner bilaterala möten med Hongkongs regeringschef Carrie Lam, transport- och bostadsminister Frank Chan samt ministern för handel och ekonomisk utveckling, Edward Yau.

Ytterligare upplysningar om programmet för resan:

Saara Nikkinen, specialsakkunnig, kommunikationsministeriet, +358 50 434 6564