Ministeri Lindén: Laajakaistat merkittävin tuottavuushanke tulevaisuudessa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2010 13.30
Tiedote

Sähköinen asiointi on yhä useammalle arkipäivää ja toimivista tietoliikenneyhteyksistä on tullut kansalaisille välttämättömyyshyödyke. Heinäkuun alusta laajakaistayhteys on kuulunut perusviestintäpalveluihin samalla tavalla kuin puhelinpalvelu tai posti.

Yleispalveluyrityksiksi nimettyjen teleyritysten on tarjottava jokaiseen vakinaiseen asuntoon ja yrityksen pysyvään toimipaikkaan kohtuuhintainen ja laadukas, vähintään yhden megan yhteys. Yleispalveluvelvoitteen tultua voimaan on käynyt ilmeiseksi, että laajakaistan saatavuuden ohella huomiota pitää kiinnittää teleyritysten tarjoaman yleispalvelun hinnoitteluun.

- Kuluttajan kannalta merkittävintä on, että internetliittymä on saatavilla ja sen hinta on kohtuullinen. Yhden megan yleispalvelun on oltava saatavilla ilman hankalaa valitusprosessia, sanoi viestintäministeri Suvi Lindén puheessaan Finnet-liiton päivillä Oulussa.

- Pidemmällä tähtäimellä yhden megan yhteys ei riitä vastaamaan digitaalisten sisältöjen ja palvelujen asettamiin odotuksiin. Kansallinen laajakaistapolitiikka tähtää siihen, että koko maa on katettu 100 megan yhteydellä vuoteen 2015 mennessä, Lindén totesi.

- 2015-hanke ei ole millään muotoa ylimitoitettu vaan merkittävin kansallinen tuottavuushanke tulevina vuosina. Myös muualla digitaalisen talouden tuoma tuottavuussykäys otetaan vakavasti ja nopeita yhteyksiä tarjoavia laajakaista-aloitteita on liikkeellä joka puolella maailmaa, Lindén jatkaa.

- Välityskykyisten verkkojen rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Seuraava haaste on houkutella käyttäjiä hyvillä palveluilla ja kiinnostavilla sisällöillä. Keskivertokansalaisen kiinnostuksen kohteena eivät ole megabitit, vaan tarjottavat palvelut ja sisällöt. Tässä on paljon tehtävää sekä julkisen sektorin toimijoilla että kaupallisilla palvelujen tarjoajilla. Palvelujen kirjo ja käytettävyys eivät toistaiseksi ole vielä lähelläkään tasoa, millä ne voisivat ja millä niiden tulisi olla, sanoo Lindén.

Lisätietoja:
erityisavustaja Anna Anttinen, p. (09) 160 28324, viestintäneuvos Olli-Pekka Rantala p. (09) 160 28585, 050 344 3400