Kuorma-autonkuljettajien ammattipätevyysvaatimukset voimaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2009 16.04
Uutinen

Kuorma-auton kuljettaminen edellyttää jatkossa ajokorttikoulutuksen lisäksi ammattipätevyyskoulutuksen ja määräajoin uusittavan jatkokoulutuksen. Ilman ammattipätevyyttä vain henkilökohtaiset ajot ovat mahdollisia. Myös kuorma-auton ajokorttikoulutuksen vaatimukset muuttuvat.

Muutokset tulevat voimaan 10. syyskuuta. Perustason ammattipätevyyskoulutus koskee kuorma-auton ajo-oikeuksia, jotka saadaan 10.9.2009 alkaen. Jatkokoulutus koskee myös jo voimassa olevia kuorma-autokortteja.

Ammattipätevyyskoulutus oikeuttaa kaikkien kuorma-autojen ja kuorma-autovetoisten yhdistelmien kuljettamisen edellyttäen, että kuljettajalla on ajoneuvon tai yhdistelmän luokkaa vastaava ajo-oikeus ja ajokortti.

Täysimittaisen perustason ammattipätevyyskoulutuksen käynyt voi suorittaa C-luokan ajokortin 18-vuotiaana ja toimia ammattikuljettajana. Koulutus kestää 280 tuntia sisältäen teoria- ja ajo-opetusta.

Ammattipätevyyttä ylläpitävä jatkokoulutus tulee pakolliseksi kaikille kuljettajille, jotka haluavat säilyttää oikeuden kaupallisiin tavarankuljetuksiin. Jatkokoulutuksen määrä on 35 tuntia ja se on suoritettava viiden vuoden välein.