Laajakaistan yleispalveluun nopeammat yhteydet

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2014 8.16
Uutinen
Näppäimistö (Kuva: Rodeo)
Näppäimistö (Kuva: Rodeo)

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru haluaa selvityksen laajakaistan yleispalvelun markkinatilanteesta ja käytössä olevista nopeuksista. Ajatuksena on yleispalvelunopeuden nostaminen vastaamaan kansalaisten tarpeita ja teknistä kehitystä.

Tällä hetkellä yleispalveluksi määritellyn internetyhteyden nopeuden on oltava vähintään 1 Mbit/s. Verkon yhteysnopeudet ovat kuitenkin nousseet teknisen kehityksen, käyttöön otettujen uusien taajuusalueiden ja langattomien yhteyksien myötä.

- Sähköiset palvelut ovat yhä isompi osa yhteiskunnan toimintaa, siksi kohtuuhintainen ja riittävän nopea verkkoyhteys on jokaisen suomalaisen perusoikeus. Toimivat yhteydet ovat edellytys myös yritystoiminnalle ja kasvavalle palvelujen kirjolle, opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru sanoo.

- Minusta näyttää siltä, että arki on ajanut nykyisten velvoitteiden ohi, ja voisi olla aika nostaa niiden tasoa. Haluan, että nyt selvitetään millä aikataululla uusi teknologia ja taajuudet mahdollistavat yleispalveluvelvoitteen nostamisen ja mikä olisi sen realistinen taso, ministeri Kiuru pohtii.

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Viestintävirastoa selvittämään laajakaistan yleispalvelunopeuden nykyistä tilannetta ja tekemään tilannearvion vuoteen 2020 saakka. Selvityksen on tarkoitus valmistua 30. marraskuuta 2014 mennessä.