Ajoneuvojen päästömanipulaatioiden valvontaa ja sanktiointia koskeva arviomuistio lausunnoille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2020 14.51 | Julkaistu suomeksi 2.12.2020 klo 8.20
Tiedote
Ajoneuvojen pakokaasuja, autoja jonossa tiellä. (Kuva:Shutterstock)
Ajoneuvojen pakokaasuja, autoja jonossa tiellä. (Kuva:Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt 1. joulukuuta 2020 lausuntokierrokselle arviomuistion, jossa kuvataan ajoneuvojen käyttäjien teettämien päästömanipulaatioiden nykytilaa sekä mahdollisia uusia sääntelyvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia.

Arviomuistio ja siitä annetut lausunnot toimivat ajoneuvojen päästömanipulointeja koskevan lainsäädäntöhankkeen alkusysäyksenä. Hankkeen tarkoituksena selvittää keinoja, joilla voidaan tehostaa päästömanipulaatioiden valvontaa ja sanktiointia. Tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä.

Päästömanipulaatio on toimenpide, jonka ajoneuvon käyttäjä tekee tai teettää ajoneuvoon sen käyttöönoton jälkeen ilman muutoskatsastusta tai käyttämällä muita kuin hyväksyttyjä osia. Päästömanipulaatioilla on vaikutusta pääasiassa ajoneuvon lähipäästöjen, etenkin typen oksidien ja hiukkaspäästöjen määrään. Päästömanipulaatioita tehdään sekä raskaisiin että kevyihin ajoneuvoihin.

Mitä seuraavaksi?

Arviomuistion lausuntoaika päättyy 1. helmikuuta 2021.

Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Lausuntokierroksen jälkeen hankkeen valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

Lisätietoja

ylitarkastaja Eeva Asikainen, p. 050 522 6204

hallitusneuvos Jenni Rantio, p. 050 534 7647