Alkolukkoa ehdotetaan pakolliseksi koulu- ja päivähoitokuljetuksiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.10.2009 13.10
Uutinen

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee uutta lakia alkolukosta ja sen käytöstä liikenteessä. Lain ensisijaisena tavoitteena on tehdä alkolukon käyttö pakolliseksi tilausajoina suoritettavissa koulu- ja päivähoitokuljetuksissa. Alkolukon käyttö on nykyisin suositus.

Lakiesitykseen sisältyy myös alkolukkoja koskevat tekniset ja toiminnalliset vähimmäisvaatimukset.
Esityksen mukaan vuoden 2010 alussa aloittava Liikenteen turvallisuusvirasto antaisi laitteille hyväksynnät ja ylläpitäisi luetteloa hyväksytyistä laitemalleista ja niiden valtuutetuista asennus- ja huoltopaikoista.

Lakiesityksen alkolukkoja koskevat tekniset ja muut määräykset on tarkoitus tulla voimaan 1. elokuuta 2010. Esityksen koulu- ja päivähoitokuljetuksia koskevat määräykset tulisivat voimaan 1. elokuuta 2011. Luonnos lakiesityksestä on lähtenyt lausuntokierrokselle lakiin liittyviin ministeriöihin, viranomaisille sekä toimialan liitoille.

Alkolukko on autoon asennettava erillinen laite, joka estää ajoneuvon käynnistymisen, jos kuljettajan uloshengitysilmassa on alkoholia noin 0,2 promillea vastaava määrä tai enemmän. Kansainvälisissä tutkimuksissa on johdonmukaisesti havaittu, että autoon asennettu alkolukko vähentää rattijuopumuksia jopa 90 prosenttia.